ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΣΡ

Πρόγραμμα 17ης Πανελλήνιας λαμπαδηδρομίας
22 Ιουλίου 2019
Τελετή Έναρξης 17η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών
5 Αυγούστου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΣΡ

Την έντονη διαμαρτυρία του οργανωμένου κινήματος των Εθελοντών Αιμοδοτών της χώρας, προκάλεσε η απόφαση του Ελληνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, να απορρίψει την προβολή του τηλεοπτικού μηνύματος της 17ης Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών απέστειλε ήδη επιστολή διαμαρτυρίας στο Ε.Σ.Ρ. ζητώντας να επανεξετάσει την άστοχη απόφασή του.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε τα εξής: «Το Ε.Σ.Ρ. ακολουθώντας τυφλά και με την χρήση παρωπίδων μία απόφαση-υπόδειξη, την οποία το ίδιο ψήφισε στις 25 Ιουλίου 2018 και η οποία σε πολλές περιπτώσεις έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της σχετικής ΚΥΑ αρ. 1686, απέρριψε το αίτημα της προβολής του τηλεοπτικού μηνύματος της Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών εξισώνοντας μία πανελλαδική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για ένα ζήτημα ζωής με δεκάδες κοινές εκδηλώσεις που κατά καιρούς ζητούν την προβολή τους μέσω των αποφάσεων του ΕΣΡ.

Είναι αδιανόητο για τους Έλληνες αιμοδότες, η ελληνική πολιτεία που εισάγει 25.000 μονάδες αίμα το χρόνο από την Ελβετία αντί να ψάχνει αιτίες και αφορμές να προβάλει και να στηρίξει την Εθελοντική Αιμοδοσία, να ψάχνει αιτίες και αφορμές για να πράξει το ακριβώς αντίθετο»

Η επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε η Π.Ο.Σ.Ε.Α. προς το Ε.Σ.Ρ. έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο  της Π.Ο.Σ.Ε.Α. εκφράζει την απορία, την απογοήτευση και την διαμαρτυρία του για την απόφαση του Ε.Σ.Ρ. να μην μεταδοθεί το μήνυμα της Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών.

Η Π.Ο.Σ.Ε.Α. σημειώνει ότι η Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών, δεν αποτελεί μία τυπική εκδήλωση όπως αυτή περιγράφεται στην υπ. Αρ. 1/25072018 υπόδειξη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Αντίθετα αποτελεί ένα τμήμα της συνολικής εκστρατείας ενίσχυσης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας όπως περιγράφεται με το άρθρο 1 της Κ.Υ.Α αρ. 1686 (ΦΕΚ.Β/2037/05062018).

Στην Λαμπαδηδρομία συμμετέχουν κατά κύριο λόγο μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από ολόκληρη σχεδόν την χώρα.

Δηλαδή η Λαμπαδηδρομία στοχεύει στην ενίσχυση της Αιμοδοσίας, μέσω της δημιουργίας της νέας γενιάς των Εθελοντών Αιμοδοτών, όπως ακριβώς περιγράφεται στην προαναφερόμενη Κ.Υ.Α.

Πέραν τούτων η Π.Ο.Σ.Ε.Α. σημειώνει τα εξής:

–           Όταν κάθε καλοκαίρι οι αιμοδοσίες των Νοσοκομείων αναζητούν εναγωνίως αίμα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της κοινωνίας,

–           Όταν κάθε καλοκαίρι καθυστερούν οι μεταγγίσεις των συνανθρώπων μας Θαλασσαιμικών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους,

–           Όταν οι γιατροί των Δημόσιων Νοσοκομείων αναζητούν επιτακτικά τους συγγενείς των ασθενών, για να δώσουν αίμα πριν προχωρήσουν στις εγχειρήσεις,

–           Όταν η χώρα μας εισάγει από την Ελβετία 25.000 μονάδες αίμα τον χρόνο, κάτι που θεωρείται υποτιμητικό για μια πολιτισμένη κοινωνία….

…..θεωρούμε απαράδεχτο να αντιμετωπίζετε μία εκστρατεία  ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, με τα ίδια κριτήρια που αντιμετωπίζετε ένα μπαζάρ με πασχαλιάτικα κουλούρια, για την ενίσχυση του οποιοδήποτε πολιτιστικού συλλόγου.

Σεβόμενοι απόλυτα τον θεσμικό σας ρόλο, σας καλούμε να επανεξετάσετε την απόφασή σας, λαμβάνοντας υπόψη την ουσία των νόμων, η οποία στην προκειμένη περίπτωση ταυτίζεται με την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Περιμένουμε άμεσα την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

             Α’ Αντιπρόεδρος

   Ανδρέας Αδ. Αδαμόπουλος